Dilemmaspil


I forbindelse med Naturmødet har Hjørring Kommune sammen med Galapagos.dk udviklet dilemmaspillene ”Dit, mit eller vores vandløb” samt "Din, min eller vores hval".


Spillene er beregnet til naturfagsundervisning, men kan også benyttes i samfundsfag eller i den understøttende undervisning. Det er især perspektiverings- og kommunikationskompetencerne, som er i spil, hvor der er fokus på interessekonflikter og handlemuligheder.


Download

I dette dilemmaspil bliver den fiktive by Grønnedal udfordret af oversvømmelser ved ekstremregn.

Forskellige interessanter som landbruget, sportsfiskerforeningen, jagtforbundet, grundejerforeningen og forsikringsselskabet skal her nå til enighed om hvordan man sikre Grønnedal mod oversvømmelserne. Skal Grønnedal Å rettes ud, skal fodboldbanerne bruges til vandopsamling og/eller skal dele af byen graves op, så den rørlagte å, der løber under byen bliver genskabt? Hvad er vigtigst, den vilde natur i og omkring åen, landmandens marker, hvor der dyrkes fødevarer eller den fodboldbane som byens børn spiller på hver dag?

Download

Ikke et ord om ulve, der spiser landmandens dyr, men om hvaler, som spiser fiskene fra fiskerne.

Dette dilemmaspil tager udgangspunkt i den fiktive Havneby Frydenstrand, hvor en stigende hvalbestand begynder at true en gren af fiskeriet. Hvad skal man stille op i Frydenstrand, skal man åbne for hvalfangst, lave en fond, som kompensere de ramte fiskere eller droppe fiskeriet og satse på hvalturisme? det er dilemmaet som følgende aktører skal debattere og finde et løsningsforslag på: SeaFood A/S, Nature Denmark ApS, Frydenstrand Fiskerlaug, Frydenstrand Lokalhistorisk Museum, Rederiet Frydentrawl A/S, Frydenstrand Turistråd, Lystfiskerbåden FS Fiskeørnen og Miljøorganisationen Neptun.

Links

Youtube video der viser en vågehval, som svømmer rundt i et bundgarnsnet ved Skagen.
se videoen >> her

Hvalen på videoen får påsat en GPS sender.
Se hvalens rute, og hvor den er nu >> her

Download

Dette dilemmaspil tager sit udgangspunkt i den fiktive by Grønnedal, hvor debatten om det gamle vandkraftværk er blusset op. Skal dette elværket og den opstemmet sø fjernes for at give plads til natur, på bekostning af kultur og historie? Og skal den udrettede å lægges tilbage til sine gamle slyngninger, selvom det koster landbrugsjord? Det bliver drøftes på et borgermøde, hvor bl.a. Dansk Ornitologisk forening, Landboforeningen, Vandkraftcentralens Venneforening, Turistrådet og en iværksætter deltager.

Besøgssteder.

Her kan du besøge den type vandkraftværker, som er omdrejningspunktet i dilemmaspillet:

Bindslev Gammel Elværk:
    >> http://bindslevglel.dk/main/Default.htm

Tangeværket - Gudenaacentralen
    >> http://gudenaacentralen.dk

    I forbindelse med Tangeværket ligger Energimuseet, som har en fantastisk skoletjeneste
    >> http://energimuseet.dk


Kender du andre vandkraftværker, som er velegnede til skolebesøg, må du gerne kontakte os.